thanks.....

thanks.....

Translate

Terukir satu kata, tersemat dalam jiwa...

Tiap kata yang tertulis, penuh dengan kasih sayang,
penuh erti kehidupan,

setiap kata yg diungkap, setiap kata yang tercoret adalah tanggungjawab yang harus dipikul yang akan dihitung satu masa nanti...

kata2 itu amanah ALLAH...
moga dapat disampaikan dengan baik...
yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan pengajaran...

terima kasih melawat blog ini... jemput datang berkunjung lagi...

Sunday, April 26, 2009

Program Hari Bumi Sedunia Kor-SISPA UMT

LATAR BELAKANG PROGRAM

Sambutan Hari Bumi Sedunia disambut oleh masyarakat dunia pada tanggal 22 April setiap tahun. Bagi masyarakat Malaysia, sambutan Hari Bumi Sedunia dianggap asing dan hanya segelintir sahaja yang meraikannya. Justeru itu, bagi melahirkan rasa cinta dan sayangkan bumi ini, Program Hari Bumi ini dilaksanakan di Universiti Malaysia Terengganu dan diberi nama Program Hari Bumi Sedunia SISPA UMT sebagai satu platform untuk melahirkan ramai pencinta alam sekitar dari kalangan SISPA dan warga UMT. Program Hari Bumi SISPA disambut dengan kerjasama HEPA UMT dan bahagian Penyelaras SISPA.


LAPORAN PROGRAM HARI BUMI SEDUNIA SISPA UMT


7.00pagi Anggota SISPA dan pelajar UMT berkumpul di gelanggang asrama untuk membuat pendaftaran sebagai peserta program. Seramai 78 orang peserta melibatkan diri dalam program ini.

7.15pagi Pengarah Program Mohd Redwani bt Mohd Jasni telah memberikan taklimat kepada para peserta supaya program ini dapat berjalan dengan lancar dan para peserta lebih memahami matlamat program.

7.30pagi Sebelum program bermula, aktiviti senamrobik dijalankan dan Mohd Hafiz b. Abdul Aris telah mengetuai aktiviti senamrobik.

8.00pagi Kemudian, para peserta bertolak ke lokasi Program Hari Bumi Sedunia SISPA UMT iaitu di Pantai Tok Jembal.

8.15pagi Di Pantai Tok Jembal, penyelaras SISPA Kapt. (PA) Mohd Juhari bin Abd. Kadir memberikan sepatah dua kata dan merasmikan Perasmian Program Hari Bumi Sedunia SISPA UMT. Beliau mengucapkan ribuan terima kasih kepada para peserta kerana sudi meluangkan masa berbakti sebagai pencipta alam sekitar. Disamping itu, beliau berharap program seumpama ini dapat diteruskan pada masa-masa akan datang. Bagi memberkati majlis, Mohd Zulhilmi bin Ibrahim anggota SISPA memimpin bacaan doa.

8.45pagi Bagi memberikan tenaga untuk melaksanakan program ini, sarapan pagi telah disediakan kepada para peserta program.

9.00pagi Aktiviti gotong royong bermula. Para peserta dibahagikan kepada beberapa kumpulan bagi memudahkan aktiviti gotong royong. Cuaca bukan penghalang kepada para peserta untuk meneruskan gotong-royong sempena Program Hari Bumi Sedunia SISPA UMT. Kesungguhan dan semangat kerjasama membersihkan kawasan pantai ditonjolkan oleh para peserta bagi menunjukkan rasa cinta dan sayang terhadap alam semulajadi. Kesempatan ini juga digunakan sebaik mungkin untuk menabur bakti kepada bumi tercinta dan rasa syukur atas nikmat kurniaan-Nya. Kawasan sepanjang Pantai Tok Jembal telah dibersihkan. Semua sampah sarap yang dikutip dikumpulkan di satu tempat.

11.30pagi Setelah siap membersihkan kawasan persekitaran Pantai Tok Jembal, para peserta berehat seketika sebelum meneruskan aktiviti seterusnya. Walaupun kepenatan tergambar diwajah para peserta, namun rata-ratanya melahirkan rasa puas hati apabila melihat kawasan sekitar Pantai Tok Jembal yang kerap dikunjungi selama ini begitu cantik dan bersih setelah dibersihkan berbanding sebelumnya.

11.45pagi Persiapan untuk majlis ‘barbeque’ dijalankan selepas peserta berehat dari kepenatan.AJK makanan telah menjalankan tugas menguruskan persiapan untuk ‘barbeque’. Para peserta turut membantu menghidupkan bara api dan memanggang ayam. Aktiviti ini dijalankan secara bermuafakat dalam suasana yang ceria walaupun cuaca panas terik.

12.30tghari Selesai `berbeque’, para peserta dijamu dengan ayam `berbeque’ dan makan tengahari.
1.00ptg Majlis Penutup
1.10ptg Bersurai pulang ke Asrama.
Post a Comment