thanks.....

thanks.....

Translate

Terukir satu kata, tersemat dalam jiwa...

Tiap kata yang tertulis, penuh dengan kasih sayang,
penuh erti kehidupan,

setiap kata yg diungkap, setiap kata yang tercoret adalah tanggungjawab yang harus dipikul yang akan dihitung satu masa nanti...

kata2 itu amanah ALLAH...
moga dapat disampaikan dengan baik...
yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan pengajaran...

terima kasih melawat blog ini... jemput datang berkunjung lagi...

Wednesday, September 25, 2013

Appreciate people around you

Pepatah melayu ada menyatakan, 'Air yang dicincang tidak akan putus'.... 
Baik buruk mana pun setiap ahli dalam keluarga, ikatan kekeluargaan itu tidak akan putus....
maka hidup ni bukan sekadar makan n minum n bernafas sahaja, 
hidup ini perlu saling melengkapi, bila sebelah pihak kurang, sebelah pihak lain melengkapi...
kadang2 kite perlu tutup mata je dengan bende remeh temeh yg kononnya menyakitkan hati dengan setiap ketidak sengajaan kesilapan yg dilakukan,,,, 

bila ade diantara ahli keluarga bt silap atau menyakitkan hati,, cuba bayangkan apa kebaikan yang diorg buat untuk kita sepanjang hidup kita.... biar la sikit sekalipun, tp pasti ade kan...
sementara semua masih sihat, kalo gaduh2 tu bawa2 la berbaik,
kalo terasa lupakan je r, kita kn manusia biase, xlari dr bt kesilapan... maafkan je la..
kerana kematian menjemput kita xkira masa, hanya Allah yang Maha Tahu..
menjaga ikatan persaudaraan n kekeluargaan itu juga memudahkan kita ke Syurga..



Keluarga bahagia



do appreciate people around U, especially your family... 

Bagi saya mak n ayah org kuat dalam pengembaraan saya menuntut ilmu,.. Mereka ni x pernah mengeluh, besarkan saya yg banyak kerenah ni.. saya nk sambung blaja, diorg bg je, walaupun hakikatnya pembelanjaan nk sambung tu besar, tapi mereka sangat percaya Allah lah yg memberikan rezeki. Kalo niat kita kearah mencari redha Allah, pasti Allah mudahkan setiap urusan... Adakalanya saya sedikit terbabas dari fokus blaja, Allah uji dengan pelbagai ujian yg mematangkan tapi setiap kali sy mula rasa down, mak n ayah la yg bagi moral support, xkiralah dari segi nasihat atau kewangan... Mak selalu pesan, 'kalo kite nak senang masa depan, kite kene lalui susah dahulu, jangan putus ase, Allah ade.'... Ayah pula, susah nk cakap bg nasihat, cuma dialah org yg tidak pernah saya lihat duduk goyang kaki, setiap masa yg ade selagi bleh buat kerja, dia akan buat kerja... ade rezeki lebih, xpernah lokek nak bg anak2, dari pandangan saya dia xpernah rase sedih, setiap hari nampak ceria n selalu bagi orang ketawa... sakit, xpernah dia mengadu... Apa yg penting bg dia, dapat mengembirakn anak2... 

Bila melihat wajah mereka, yang penuh dengan kasih sayang, n sedikit pengharapan untuk saya berjaya dalam hidup, saya rasa sangatlah rugi jika saya biarkan mereka sedih melihat saya tergendala dalam pelajaran dan putus ase... sekurang2 saya perlu berjaya menjadi anak yang solehah, tahu menjaga diri n nama baik keluarga.... 

Apa pun terjadi, saya cuba sedaya upaya menghabiskan master. Pengajian master enam semester, penuh dengan pahit n manis, yg mendewasakan saya, jadikan saya seorg yg tabah, sabar, n kuat.. tipu la kalo takde air mata yang mengalir.. keranah manusia yg pelbagai kadang2 tersentap juga... tapi bila difikirkan masih ade lagi org lain yang susah n sukar dalam menghabiskan master, sy berhenti untuk menyalahkan persekitaran... 

Saya mula berfikir, lupakan semua, balik ke fokus asal, belajar nk cari redha Allah, perlu positif dalam setiap tindakan, maafkan orang, buat sesuatu yang bermanfaat, dan selalu saya gambarkan mak n ayah tersenyum melihat saya berjaya.... adakah hanya gambaran?? jadi saya perlu buktikan...

dari saat itu, saya tak kisah apa orang kata, apa masalah yang datang, hidup perlu diteruskan... Allah ade... jangan putus ase...

Saya sangat bersyukur atas apa yg Allah berikan, ketenangan dan ikatan kekeluargaan yg erat antara adik-beradik.. 


Alhamdulillah, Oktober ini bulan istimewa untuk ayah, mak n saya. kerana 5hb okt adalah hari lahir ayah yg ke-59, 20hb okt hari lahir mak yg ke-59, dan 20hb okt adalah hari lahir saya yang ke-25... pada tarikh 19-20hb okt majlis konvokesyen bakal diadakan... 

Inilah hadiah yang istimewa saya ingin berikan pada mak n ayah n diri saya sendiri... akhirnya Allah bagi saya peluang untuk menghadiahkan kejayaan menghabiskan pengajian master dengan jayanya... semuanya Allah yg beri n setiap sesuatu itu Allah mudahkan.... Jangan berhenti berharap pada Allah.. Ketenangan ketika VIVA, urusan penghantaran correction n meeting fakulti, graduate school n senat dalam masa singkat tetapi sempat, itu semua rezeki dari Allah... yakin dengan Allah, setiap kesulitan Allah mudahkan... 

Dhuha kunci pintu rezeki, lapangkan sedikit sama 5minit pun cukup, percayalah, kuasa Dhuha itu, berkat Dhuha, istiqamah melakukannya..... Allah mudahkan rezeki untuk kita.... 


Alhamdulillah..... Syukur pada Allah... terima kasih mak n ayah..


Adik beradik saya (along linda, along halim, anyah liza n angah juki, abang rais, adik eda) juga sebahagian tonggak dalam kejayaan saya, Terima kasih, kerana menjadi tulang belakang sepanjang kehidupanku... moga ikatan kekeluargaan kita membawa ke Syurga, aminn...

Cikgu2 sy, dr setahun jagung hinggalah ke universiti,.. terima kasih...

Untuk menyudahkan pengajian master, mereka banyak support saya (Dr nizam (UMT), Pn Rozila (Unisel), Prof. Madya Dr. Zaiton (USIM), Miss Roshita (UMT) n Dr hayati Yusof (UMT) n semua lecturer n staf FASM terima kasih banyak2....

Housemate yg penyayang, yg setia meneman n melayan kerenah saya (mai, shida, fifah, qis n faz), kawan2 master yg baik n tolong saya (dayah, dayana, aishah, kak shima, solehah,kak Zurafni, mimi, mizah, tracy, ayu, hana, fasihah, kak olin, moon, yone n shafiq), guy yg tolong secara tidak langsung (shidy (1st yg tolong buat sensory dll), arief n Ammar (org yg jenguk keadaan kt lab sebelah malam dll) n syam.. Kawan2 masa awal2 sy jadi RA n mereka banyak membantu (suriani, arda, kak intan, yoke hoon, ferdaus, suriani ahmad, ann, faiz (abg long), faiz aizat, hafiz (food service), hafiz (degree), aizat hawari), kawan2 unisel (sharida, sharina, kak ezni, wahida dan lain2) dan sesiapa sahaja yg namanya terlepas dalam sebutanku yang memberikan semangat secara langsung atau tidak langsung, maafkn sy... terima kasih.... 
Sahabat hingga Syurga..


Saya doakan Allah mudahkan setiap urusan kalian... 


sy syg semua =)




Post a Comment